BHARAT SANCHAR MIGAM LTD.
(A Govt. of India Enterprise)
Corporate Office

Bharat Sanchar Bhawan,
Janpath, New Delhi-1.
(PAT SECTION)

No.1-39/2012-PAT (BSNL)/Pt. Dated : 22-11-2013.

To

All Heads of Telecom Circles/
Other Administration Offices/
Bharat Sanchar Nigam Ltd.

Sub:- Encashment of earned leave to the employees appointed in BSNL after
technical resignation from the Government-matters regarding.

Sir,

The matter for grant of encashment of earned leave on superannuation to the
employees absorbed in BSNL after technical resignation from the Govt. service has been
examined in consultation with DOT / EF &CA Branches of BSNLCO.

2. Accordingly, | am directed to convey the approval of the competent authority that
all such cases may be decided in terms of DOP&T clarification communicated by DOT vide
letter no-7-26(1)/2013-PAT dated 21.01.2013 (copy enclosed).

- Enc:- As above.

Yours faithfully,

@nelg

( Sheo Shankar Prasad)
Asstt. General Manager (P-V)

Tel. No-011-23037477,23737886.

Copy to:

PPS to CMD, BSNL. |

PPS to Dir (HR)/Dir. (Enterprises)/Dir.(Consumer Fixed Access)/Dir.(Consumer
Mobility)Dir.(Finance), BSNL Board.

All Executive Directors BSNLCO.

All PGMs/Sr.GMs/GMs in BSNL C.O.

DGM (A)/Pers)/ (BW)/ (Elect.)/(Arch.)/(EF)/(CA),BSNLCO.
AGM(R&P)/(EF)/(SEA)/(Pers-l/(Pers-11)/Pres-II1)/(Civil)/(A&E)/(TF),BSNLCO.
DM (Pen)/ (Pay bill)/ (Cash)/ (L&A), BSNLCO.
Guard File.
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File No. 7-26({1)/2013-PAT
Government of india
Ministry of Communications & i.T.

Department of Telecommunications

Sanchar Bhavan, 20-Ashoka Road,

New Delhi — 110001

Dated :2}/01/2013
10 |

The Asstt. General Manager{P.V},

Bharat Sanchar Nigam Limited,

Lorporate Office, Bharat Sanchar Bhavan,
Janpath, New Delhi-110001

sub.:  Clarification regarding encashiment of E.L. on superannuatiolﬁ retirement to
1A0 appointed by BSNL on immediate absorption basis.

St

| am directed to refer your letter No0.1-39/2012-PAT(BSNL)/Pt dated
14.12.2012 on the subject mentioned above.

Clarification issued by the Department of Personnel & Training Estt.(Leave)
>ection vide FAQ uploaded on its website is enclosed for reference. The case may be

aisposed of in accordance with the clarification issued by DOP&T vide FAQ(Para No.
6). -

Yours faithfully,

’\\\"b

(Sa'h"fosh I mar leena)
Assustanl Director General (PAT)
- Phone : 123036910

Encl: as above.
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Department of Personnel & Training
Estt(Leave) Section
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Frequently asked Question h Answer

| What are the leave entitlements | “28. Earned leave for persons “serving in Vacation
of Govt. servants serving 1n a | Departments:-
vacation Department w.e.f. (1) (a) A Government servant(other than a military officer)
1.9.20087 serving in a Vacation Department shall not be entitled to any
earned leave in respect of duty performed in any year in which
he avails himself of the full vacation.
(b) In respect of any year in which a Government servant avails
himself of a portion of the vacation, he shall be entitled to
earned leave in such proportion of 30 days. as the number of
days of vacation not taken bears to the full vacation:

Provided that no such leave shall be admissible to a
Government servant not in permanent employ or quasi-
permanent employ in respect of the first year of his service.

(¢) If, in any year, the Government servant does not avail
himself of any vacation, earned leave shall be admissible to him
in respect of that year under rule 26.

e For the purpose of this rule. the term ‘year’ shall be
construed not as meaning a calendar year in which duty 1s
performed but as meaning twelve months of actual duty in a
Vacation Department.

e A Government servant entitled to vacation shall be
considered to have availed himself of a vacation or a portion
of a vacation unless he has been required by general or
special order of a higher authority to forgo such vacation or
portion of a vacation:

Provided that if he has been prevented by such order trom
enjoying more than fifteen days of the vacation. he shall be
considered to have availed himself of no portion of the vacation.

of duty, the earned leave admissible to him shall be
calculated not with reference to the vacations which fall
during the period of actual duty rendered before proceeding

the year commencing from the date on which he completed
the previous year of duty.

e As per Rule 29(1) the half pay leave account ot every
Government servant (other than a military officer shall be
credited with half pay leave in advance. in two instalments
of ten days each on the first day of January and July of every
calendar year.

e When a Government servant serving in a Vacation
Department proceeds on leave before completing a full year

on leave but with reference to the vacation that falls during
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7 Whether encashment of leave
'« allowed after LTC is availed?

rwre— -

Sanction of leave encashment should, as a rule. be done 1n
advance. at the time of sanctioning the LTC. However, ex-
post facto sanction of leave encashment on LTC may be
considered by the sanctioning authority as an exception In
deserving cases within the time limit prescribed for

ﬂ

3 Whether encashment ot leave
with LTC can be availed at the
time when the LTC ‘is availed by
the Government servant only or
can leave be encashed at the time
when LTC is availed by family
members”?’

submission of claims for LTC.

ik 4 LEE 187 mererlefiE LR EF

A Govt. servant can be permitted to encash earmed leave upto
10 days either at the time of availing LTC himself or when his
family avails it provided other conditions are satistied.

4 Whether leave encashment
should be revised on retrospective
revision of pay/D.AY

- -

In terms of 38-A of CCS(Leave) Rules. encashment of EL
alongwith LTC is to be calculated on pay admissible on the
date of availing LTC+DA admissible on that date. [f pay or
DA admissible has been revised with retrospective eftect,
coing by the rule the Govt. servant would be entitled to
encashment of Leave on the revised rates.

i

H Encashment of Earned Leave on joining Central Government from PSUs
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& vice versa

5 Whether earned  leave
encashment allowed by the State
Governments. PSUs,
Autonomous Bodies to  Govt.
servant prior to his joining the
Central Govt. is to be taken nto
account while calculating ceiling
of leave encashment on his
superannuation and  retirement
rom Central Govt.”

— gy el

Encashment of EL allowed by the State Governments. Public
Sector  Undertakings/Autonomous — Bodies tor
endered in the concerned Govt. elc. need not be taken into
account for calculating the ceiling of 300 days of Farned leave
10 be encashed as per CCS (Leave) Rules.

6  Whether Leave encashment

allowed by Govt. under CCS

(l.cave) Rules. 19772 on
absorption 1N a Central
autonomous body/PSU is to be
taken into account?

services |

Cncashment of EL  allowed by the Govt. under the
CCS(Leave) Rules, 1972 for service rendered in the Central
Govt. prior to absorption in Central autonomous body shall

1ot be taken into account while calculating the number of
days E.L. encashable n an autonomous body/PSU for the
| post absorption period.

Leave Encashment on Suspension/Dismissal/Removal

7. Whether leave encashment can
be sanctioned to a Govt. servanl
on his superannuation while
under suspension’

| itany.

| eave encashment can be allowed. However, Rule 39(3) of
CCS (Leave) Rules.

encashment in the case of a Govt. servant who retires from

- service on attaining the age of superannuation while under

suspension or while disciplinary or criminal proceedings are
pending against him, it view of the authority there is a
possibility of some money becoming recoverable from him
on conclusion  of the proceedings against him.  On
conclusion of the proceedings he/she will become eligible to
the amount so withheld after adjustment of GGovernment dues.
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1972 allows withholding of leave !
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8. Whether leave encashment can
be sanctioned to a Govt. servant
on his dismissal/removal. from
service?

A poVvt. “servant who is dismissed/removed from service or
whose services are terminated ceases to have any claim to
lcave at his credit from the date of such dismissal, as per rule
9(1). Hence he is not entitled to any leave encashment.

9. Whether interest is pagzable on
delayed payment of leave
encashment dues?

.___T--_—-

Interest on Leave luncashment

No. There is no provision in the CCS (L eave) Rules s 1972 for
payment of interest on leave encashment.

10. Whether a Govt. servant who
has been granted study leave may
be allowed to resign to take up a
post in  other  Ministries/
Department of the Central Govt.
within the bond period?

R
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Study L Leave

As per rule 50(5)(111) 2 Govt. servant has to submit a bond to |
serve the Govt. for a period of 3 years. As the Govt. servant
would still be serving Government in a Department other than
parent Deptt., he may be allowed 1o submit his resignation to
take up another post within the Central Govt. if he had applied
for the post through proper channel.
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[ Child Cdrc Leave
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of Public
undertakings/Bodies
entitled to CCL?

Sector

etfcC. are:

11. Whether women employeesr

thc t.mployee% of C emral Publlc Sector
Undertakings/Autonomous Bodies, Banks. etc. 1t is for the

PSUs/Autonomous Bodies to decide the applicability of the
-ules/instructions  issued for the central Government
employees to their employees In consultation with their
Admlmstrdtwe Mmlstneb

2. Wﬁéther Golf't. servant can be
permitted to leave station/go
abroad while on CCL,

LLTLEL, T

c)t the needs of the minor chlldren. [t the child 1s studymg
abroad or the Govt. servant has to go abroad for taking care of
the child she may do so subject to other conditions laid down
for this purpose. -

13, What is the .i.l{tentioﬁ behind
the instruction that CCL 1s to be

such?

treated like F1. and sanctioned as |

The intention is that CCL should be availed with prior
approval of leave sanctioning authority and that the
combination of CCL with other leave. if any. should be as per
the restriction on EL. The restriction of the limit of 180 days
at a stretch as applicable in the case of EL will not apply in
case of CCL. The other conditions like CCL may not
oranted for less than 15 days or in more than 3  spells etc..
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14. Whether child care leave has
been extended to female
industrial employees?

Child Care leave has been extended to civilian female |
industrial employees working in Defence Establishments al
par with non- industrial Central Govt. employees covered by
the CCS(Leave) Rules, 1972 subject to the conditions
provided in rule 43-C of the CCS(Leave) Rules, 1972, as '
amended from time to time.
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Commuted Ledvc

5. Whether cormmuted leave is
admissible on the basis of
medical certificates 1ssued by
Hospitals/Medical Practitioner
approved by the employer of the
spouse in cases where the
concerned employee has been
allowed to avail such facihities

from the employer of the spouse? |

Leave on medical glounds may be allowed on the basis of
certificates issued by Hospitals/Medical — Practitioners

approved by the employer of the spouse in such cases.




